Правила експлуатації тандиру

 Для установки тандиру потрібно вибрати рівну тверду поверхню. Тандир може перекинутися, якщо загрузне в піску або пухкому грунті. Переконайтесь також, що тандир знаходиться на достатньо великій відстані від того, що може спалахнути - дерево, солома тощо. Зверху теж має бути все відкрито. Висота полум`я може підніматися більше метра! Маленьких дітей тримайте подалі.

 Дуже важливий перший і другий розпал. При першому розпалі, знімаємо з тандира верхні кришки і відкриваємо зольник (піддувало) . Закладаєм до 10-ти% дров від внутрішнього обсягу тандиру, розпалюємо вогонь. Температуру потрібно піднімати поступово. Вигоріли дрова, підкиньте ще трішки, і так поки тандир повністю не нагріється. З кожним наступним разом подкидайте все більшу  кількість дров.
При перших розпалах повинні проявитись так звані технологічні тріщини, так звані ТЕРМОШВИ. Ніякої паніки! Все нормально! Це кераміка, і як у всіх матеріалів при нагріванні є лінійне розширення. Товщина термошва в нагрітому стані може бути біля 1,5мм, а в холодному 0,5 мм. Це нормальний робочий процес, термошви постійно при розігріві розширюються, а при охолодженні звужуються до вихідного стану, на якість роботи це не вплине.
При наступних розпалюваннях можете наповнювати тандир до 80-90% відразу і поки тандир горить, набираючи температуру, займайтеся своіми справами.
Взимку, коли на вулиці температура нижче 10-15 С ° слід також процес розпалювання тандиру робити поступовим, щоб не було термоудару !!!
 Тандир набирає температуру для приготування їжі  близько 1,5  години. Багато хто цей час витрачають з користю.Якщо у вас є казан, сковорода, сотейник, або жаровня (особливо якщо це чавунні речі) можна приготувати безліч смачних речей!
Спочатку стінки тандира закоптяться і будуть чорними, оскільки на стінках осяде сажа від палаючих дров. Але нічого страшного. Чим вище буде подніматись температура, тим більше сажа вигорятиме, поки весь тандир не очиститься. Стінки побіліють, і навіть будуть злегка світитися. Ось це значить, що потрібна температура досягнута. Приблизно 280-300 С °. Тепер корж можна спекти, або шашлик, або м`ясо з овочами на решітці.  Але, якщо ви хочете приготувати баранячу ногу, або рулет ... в загальному, якщо м`ясо буде готуватись великим шматком, то краще ще додайте температури. Ще більше дров. І знову сидимо - дивимося на вогонь .
Після завершення роботи, дочекайтеся повного  охолодження тандиру, приблизно 5-ть годин і накрийте його захисним чохлом.
>
>